Ghid recoltare analize

Pregătirea pacientului în vederea recoltării probelor de sânge

▸ Probele de sânge se recoltează dimineață deoarece există variații diurne importante ale multor parametri.
▸ Dar sunt situații speciale, solicitate de medicul care va indică analiză, în care proba de sânge se recoltează la o anumită ora (de exemplu cortizol, ACTH, hormoni tiroidieni etc.)
▸ Probele se recoltează pe nemancate (înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid). O cantitate cât de mică de aliment, suc sau cafea poate duce la modificări importante pentru marea majoritate a parametrilor.
▸ Cu o seară înainte de recoltare, ultima masă nu trebuie să depășească ora 18.00 și este bine să fie cât mai ușoară (fără mâncăruri cu sos, prăjeli, grăsimi, dulciuri concentrate, etc.). Nerespectarea acestei condiții poate duce la modificarea “clarității” serului/plasmei cu foarte mari erori ale rezultatelor.
▸ Nu se recoltează după efort fizic deoarece o serie de parametrii sunt foarte “sensibili” la efort muscular.
▸ Plansul (în special la copii), emoțiile, frică pot influență mulți parametrii ;
▸ Repausul sexual cu minim 48 ore înainte de recoltare (atât la femei cât și la bărbați) și pentru bărbați minim 7 zile de la un eventual tușeu rectal sau masaj prostatic, previn modificări extrem de importante pentru o serie de parametrii chiar dacă aceștia se determina din sânge
▸ Atenție! În situațiile în care nu poate fi evitată luarea unui medicament înainte de recoltarea sângelui, acest lucru trebuie adus la cunoștință laboratorului și a medicului care interpretează rezultatele.
▸ Atenție! Dacă urmați un tratament medicamentos de mai mult timp (chiar banalele vitamine sau energizante) atenționați medicul care interpretează rezultatele.
▸ Atenție ! După terminarea recoltării sângelui prin punctie venoasă, respectați indicațiile asistenței care a recoltat: nu îndoiți antebrațul și mențineți presiune pe locul punctiei timp de 5 minute. Țineți brațul întins și nu frectionati locul de unde vi s-a recoltat sânge. Nu va îmbrăcăți hainele și nu ridicați greutăți (chiar serviete sau alte bagaje de mâna) decât după ce v-ați asigurat că s-a oprit sângerarea. Dacă sângerarea se prelungește peste cele 5 minute recomandate, adresați-va asistenței de la punctul de recoltare.

Pregătirea în vederea recoltării Exsudatului faringian

▸ Se recoltează de preferință la un cabinet ORL pentru că medicul să exploreze zona și să poată recolta direct din leziune.
▸ Recoltarea se face dimineață înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid și înainte de a se efectua igienă gurii (periajul, pastă de dinți, apă de gură pot modifică flora bacteriană de la nivelul faringelui). Dacă acest lucru nu se poate realiza, exsudatul faringian se poate recolta după minim 4 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale.    

Pregătirea în vederea recoltării raclatului lingual (pentru examen fungi)

▸ Recoltarea se face dimineață înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid și înainte de a se efectua igienă gurii (periajul, pastă de dinți, apă de gură pot modifică flora bucală). Dacă acest lucru nu se poate realiza, raclatul lingual se poate recolta după minim 4 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale.

Pregătirea în vederea recoltării salivei pentru determinarea Imunoglobulinei A secretorii sau cortisolului salivar

▸ Recoltarea se efectuează la minim 1 ora după masă, fumat, aplicarea unui tratament administrat prin inhalare, pulverizare intraorală sau sublingual
▸ Se recoltează la laborator prin scuipare într-un recipint steril sau prin colectare cu o canula sau cu un tampon steril.

Recoltarea probei de urină pentru Urocultura

▸ Recoltarea se efectuează la minim 1 saptamanta după tratamentul cu antibiotice
▸ Momenul prelevării – prima urină de dimineață sau după cel puțîn 3 ore de la urinarea anterioară.
▸ Se efectuează obligatoriu toaletă riguroasă a organelor genitale externe cu apă și săpun, urmată de uscare prin tamponare cu tifon/hârtie sterile.
▸ Atenție! Spălarea și ștergerea se fac în sens unic: la femeie, din față în spate; la bărbat, dinspre meatul urinar spre șanțul balanopreputial (glandul fiind complet decalotat).
▸ La pacientele cu scurgeri vaginale se recomandă introducerea unui tampon steril în vagin și apoi recoltarea probei.
▸ La bărbat se menține și în timpul urinării glandul decalotat.
▸ Se recoltează în recipient steril cu capac (urocultor) luat în prealabil de la laborator.
▸ Atenție ! Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spală tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.
▸ Prima parte a jetului de urină se lasă să curgă în toaletă și, fără a întrerupe jetul, se recoltează aproximativ 20 ml din jetul mijlociu în recipientul steril, cu grijă pentru a nu atinge gură acestuia de piele sau lenjerie.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și aduce la laborator în maxim 2 ore de la recoltare.
▸ Dacă intervalul nu poate fi respectat proba se pune la frigider la 2-8ºC imediat după recoltare urmând să fie adusă în timpul cel mai scurt la laborator.

Recoltarea probei de urină pentru Examenul urinii (Sumar de urină și sediment urinar)

▸ Momenul prelevării – prima urină de dimineață.
▸ Se efectuează obligatoriu toaletă riguroasă a organelor genitale externe cu apă și săpun, urmată de uscare prin tamponare cu tifon/hârtie sterile.
▸ Atenție! Spălarea și ștergerea se fac în sens unic: la femeie, din față în spate; la bărbat, dinspre meatul urinar spre șanțul balanopreputial (glandul fiind complet decalotat).
▸ Se recoltează în recipient steril cu capac (urocultor) luat în prealabil de la laborator.
▸ Se recoltează aproximativ 20 ml din primul jet de urină în recipientul steril, cu grijă pentru a nu atinge gură acestuia de piele sau lenjerie.
▸ Atenție! Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spală tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și aduce la laborator în cel mai scurt timp posibil.

Recoltarea probei de urină pentru Testul Addis (Sediment urinar cantitativ/24 h)

▸ Se colectează urină din 24 ore într-un recipient gradat din 100 în 100 ml, cu capac, curat, care se păstrează la temperatura camerei.
▸ Se începe cu colectarea celei de-a două urini de dimineață, se continuă pe tot parcursul zilei și nopții, pînă la prima urină de a două zi dimineață, inclusiv. Se notează volumul de urină colectat după 24 ore.
▸ În timpul perioadei de recoltare consumul de lichide nu trebuie modificat
▸ Urină colectată în 24 ore se omogenizează și apoi se transferă un volum de 30 – 50 ml din această urină într-un recipient steril (urocultor) luat în prealabil de la laborator, pe care se notează volumul total colectat.
▸ Recipientul se închide ferm cu capac și se aduce la laborator.
▸ Uneori, testul poate fi efectuat din urină colectată în 12 ore, în funcție de recomandarea medicului.

Centrul Medical HIDENT
Adresa

Drobeta - Turnu Severin, strada Cicero 22A
Mehedinti, Romania


Program:
Luni - Vineri 08.00 - 19.00


Contact

Email: [email protected]
Telefon: 0722780558Linkuri
Feedback

Centrul medical HIDENT este dedicat sanatatii tale, cu o gama extinsa de specialitati medicale, medici cu experienta si aparatura moderna pentru identificarea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor.